måndag 26 mars 2012

Under ytan



Gamla takteglet
Nytt taktegel


Masonittäckt dörr

Originaldörr

Spillbit från nya golvet

Under den trista, bruna, torra jorden väntar växterna, svårt 
att förstå att de verkligen finns där, redo för en ny säsong? Oroar mig för att det inte ska bli nåt denna sommar- pionerna, aklejorna, rosorna, för att inte tala om alla mina lökar? Har 
de överlevt? Rimligtvis har det mesta överlevt men några delar 
av rabatterna är skadade av grävningarna för el och dränering 
och de rabatter som ligger närmast huset -där har byggjobbarna klampat runt och suttit och jobbat med grunden och ventilations-luckorna. Oroväckande platt och hård jord. Men som sagt, det 
finns nog en hel del vackra växter kvar under den hemlighets-
fulla jordytan. En del tulpaner tittar redan upp en decimeter 
och stockrosor, omplanterad kaprifol och kärleksörten lever definitivt. 

Annat vackert jag hittat under ytan är färglager och tapeter 
-i stugan finns två lager gamla tapeter under 80-talstapeten som sitter där nu. De är båda milda pastelliga med blommor- 30-50-tal. Under masoniten i köket finns också små tapetrester på timret. Mörka -slutet på 1800-talet tapeter. 


Under den turkosa plastfärgen som fönstrena är målade med, finns tre lager färg. I botten en nästan nednött ganska mörk gröngrå- liksom som ett laserande grönt lager på grå grund, efter denna en gulvit ljus kulör -sekelskifte, sen en ganska mörk gråblå kulör.Inspirerad av sveriges bästa torpbloggare Lotten har jag också plockat bort masonit från min dörr till kammaren och under den döda ytan hittat en vacker handhyvlad plankdörr i en fantastisk gröngulgrå färg.
 Nu är allting genomgånget och lagat i huset, allt ruttet är borta, den sista biten rutten takås åkte ut i veckan- lagningen är inte direkt snygg, men kommer att byggas in när de sätter panelen i taket på vinden.  

När jag var på torpet i torsdags och klev in med elektrikern kände jag plötsligt att det var förändrat, hela luften, doften i huset var frisk. detta beror förstås mycket på att den nya terpentinmättade golvet nu är inlagt i stugan- fick gåshud av att titta på ett färdiglagt hörn under skyddsmasoniten.
 Det nya takteglet är på plats, det gamla ligger staplat på marken och täcker in stora delar av tomten, oroar mig för att de valt att lägga större delen på liljekonvaljbacken. Men det blev fint -pannorna ligger rakt som limmade -taket ser plötsligt inte så skevt ut. Men väldigt orange!


söndag 18 mars 2012

Förändringar

coolt att elda i gammalt oljefat
Så fin gammal timring friläggs

rostfri hink -ett måste-loppisfynd

Nu har mitt gamla lilla  torp blivit elanslutet! Än så länga bara "byggel" men ändå, det stora steget är taget, kabeln ligger nu nedgrävd ända fram till huset.


Elkabel nedgrävd och täckt!

Jag har haft en otrolig tur med vädret- var på torpet igen förra helgen och rev den sista masoniten och eldade lite gammalt skräp. Det var strålande sol hela dagen, varmt. Fick träffa en till av de närmaste grannarna -en trevlig farbror med hund som bor i gamla affären i Segerstad. Han verkade tycka synd om mig som köpt ett så skruttigt hus och ville försäkra sig om att jag hade vetat vad jag gav mig in på. Ja, undrar om jag verkligen visste det? En bra sak var att denna granne hade varit med och hjälpt till att fixa taket för några år sedan och kunde bekräfta det vi(snickaren) konstaterade några dagar senare -det är ett bra underarbete och taket är inte fuktskadat. Men jag kommer ändå byta takpannorna -de är i lite för dåligt skick- spröda och spruckna. Synd, för de är vackra.
Skrev till Byggnadsvårdsföreningen och frågade hur jag skulle göra med faltaket och hur det skulle täckas under pannorna. Fick konstigt svar, i stil med lilla gumman lyssna på snickaren. Har fått flera goddagyxskaftsvar från dem nu. Eller snarare de har gett mig råd på en lite förenklad nivå. Det känns som om jag kan lika mycket som de som svarar vid det här laget. Åtminstone om vissa frågor. Vi valde i vilket fall att låta boarden på faltaket sitta kvar med ströläkten- den såg ut att vara i fint skick. Det som man måste byta är bärläkten pga att att de nya lertegelpannorna är lite mindre än de gamla. Måtten förändras.

Jag har ganska klart för mig hur jag ska göra med lerkliningen som ska lagas i, måste bara göra jobbet också. Det är mitt nästa viktiga jobb för egen del tillsammans med en massa skrapning och målning inomhus.

Men för tillfället är jag mest bekymrad över hur jag ska komplettera listverk- socklar, foder osv. Köket/farstun i huset var ju strippad på allt sånt när man satte masonit på alla väggar och ersatte foder med små släta funkisfoder (trol.vis nån gång på 40-50-talet)
Ett sätt- en lösning skulle vara att använda samma socklar och foder som i stugan- kraftiga men helt släta foder, samtidigt är det förbryllande att i allt jag läst om socklar och foder står det att de allra enklaste från denna tid åtminstone hade en enkel karnisprofil. Fönsterfodrena- invändigt :de gamla återanvända 1700-talsfönstrena har väldigt rikt profilerade foder å andra sidan. Så dessa ger ju ett helt annat intryck.


Fönsterfoder och socklar -OBS takbjälkarna har Karnisprofil

Kanske kommer det kännas lättare att välja när jag sett den färdiga brädfodringen? Skönt att snickaren äntligen fick tag på slätspont i rätt dimensioner. Slät spontad furupanel 20 mm tjock 95mm bred. Men detta ska jag förstås endast sätta upp i köket/farstun -här finns ju rätt mycket lagningar i timret från fuktskador.


Årets första -sägs bära nån slags föraning om hur året ska bli....?


tisdag 6 mars 2012

Vårvinter med betoning på VÅR!

Miniatyrkrokus


Och så gick ytterligare en kall och mörk månad i stan utan torpbesök, men det pågår planer och förberedelser i det tysta.

Snickare, elektriker, grävare, finsnickare, fönsterrenoverare- jag ritar, ringer, skriver beställningar och mail i massor.
I nästa vecka sätter "bygget" igång- i slutet på denna vecka installeras byggelen och igår plockade jag och fönsterrenoveraren (Jon)Åhlund i Vagnhärad ut de gamla 1700-tals bågarna för att demonteras och byggas upp på nytt, som kopior.
Takpannorna ska bytas, golvet i stugan ska läggas in, vindsgolv ska demonteras och läggas in nytt, vinden isoleras och brädfodras och köket ska få väggpanel. Detta sköter min snickare.
För egen del ska lerklining lagas i, innertak och snickerier skrapas och målas om, tapeter tas ned och stugan ska målas invändigt. Sen förstås inflyttning med möbler och kylskåp osv. efter att elen är dragen.

Så ser det ut, lite i korthet. Jag vet ungefär vad jag borde göra, men jag har dåligt med tid och kan inte bo över på torpet under renoveringen i mars och april. Helgerna menar jag då- eftersom jag under veckorna försöker rita ett annat hus i Bromma. (Ett hypermodernt flerbostadshus.)
Funderar lite på om man kan bo på nån herrgård i närheten -"bed and breakfast" eller tom slottsweekend m badtunnor och gourmetmiddagar? Då kan jag sova över i närheten och få två hela arbetsdagar på helgen i torpet. Hmm, vi får se? Jag har ju ett slags liv med vänner och familj också.
Hur det nu blir med det, så är jag fullt förberedd för att göra så mycket jag orkar- tom bilen har bivit specialutrustad med dragkrok- så nu kan jag åka till tippen hur mycket jag vill med hyrda släp.
Min bilmekaniker Shekar -mycket skicklig yrkesperson- är olycklig över hur illa jag behandlar min bil- den var full med bitar av ruttet timmer som jag kört i omgångar till tippen i höstas. Han bara skakar bekymrat på huvudet.

Det lever i jorden på Torpet, upp kommer röda svällande feta bladknoppar. Misstänker tulpanerna jag satt i höstas. Det är början på mars, märkligt, soligt, varma högtrycksdagar. I söndagsmorse -efter den strålande varma lördagen kom minusgraderna i gryningen och förvandlade landskapet till en vit rimfrostvärld- i detta vita satt koltrasten någonstans och sjöng.



Tulpaner?

Dörrar som ska renoveras

Fönster borttagna