söndag 30 oktober 2011

Första besöket

Vi kan kalla det en tillbakablick, snart november och en hel del har hänt men bloggen är ny och för ordningens skull måste vi gå tillbaks till början.

Det var en mycket varm och vacker söndag i mitten på maj, inga kontrakt var skrivna, jag hade ingen nyckel till torpet. Det var jag och S och morsan och brorsan. Vi hade stannat vid runstenen utanför Runtuna, tittat ut över de öppna fälten där vid eken, pekat ut Uppsa kulle, kungagraven och passerat vackra Löfsunds herrgård med sin skräckfilmspilallé på "ön" vid Runnviken.

Rusade runt och försökte förstå omfattningen av min nystyckade fastighet- helt fräscha pinnar med röd topp markerade ut den tydligt. Även faktumet att dasset inte stod på rätt sida om gränsen var det ingen tvekan om. Jag kunde bekräfta fastighetskartans tårtbitsform i södersluttningen med egen uppfartsväg i bakkant och en tät granskog i ryggen. Största delen av fastighetens bredaste del är också den brantaste med en nästan ogenomtränglig plommonskogsdjungel då full med stela trädskelett av döda plommonträd.

Det friska gräset växte i syllen på östra gaveln och två halvvuxna äppelträd blommade vid husväggen. Vi hittade en rostig skrisko och gammal lika ihoprostad sekatör på stensockeln. Otaliga små hål och noggrant spikade plåtar i norrfasadens fransiga nederkant- ha, jag vet idag att det var arbetskarlen/skomakaren Karl Eriksson, som bodde på torpet i början av 1900-talet som försökt hålla mössen ute.

Finast den dagen var ekarna, de två ekarna i backen bakom huset som är 3-4 hundra år tillsammans och tydliga individer som syns på långt håll i den mörka lilla skogsö som är Odensberget vid Onsberga gård som funnit där sen järnåldern.
Det var andra gången på platsen, det var mäktigt -tanken på att det var mitt, att det var mitt ansvar!
Jag var mycket glad, men i lika stor grad var jag rädd och tänk om jag hade vetat vilken lång tid av drömmar om ruttet timmer som rasar runt mig och över mig i mörkret, som låg framför mig?

3 kommentarer:

 1. Härligt Stina! Jag ser redan fram emot nästa inlägg. Mitt torp hade bitar av en gammal zinkhink uppspikade i nederkanten på östsidan : )

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vad kul med en ny torp-blogg! Vilket fint torp du har!

  Therése

  SvaraRadera
 3. Lotten, Therese -Kul att ni ville kolla gamla proffstorpare!

  SvaraRadera