onsdag 23 november 2011

Rosor


Det fascinerar mig och förbryllar mig det här med alla rosor på torpet. Jag kunde i början av sommaren nästan ana det som varit en praktfull rosenrabatt i det gröna kaos som avslutar trädgården mot uppfartsvägens gamla grusgång- där gruset knappt kan skönjas idag bland allt gräs. Men under sommaren har läget försämrats något -jag har nämligen kört över några rosenbuskar under den första tiden när jag försökte vända med bilen bredvid huset där det egentligen är för trångt och brant. I fortsättningen har jag backat ut (jag är numera mycket skicklig på att backa). Några av hantverkarna har också kört över rosenbuskar av samma anledning. Brunsborraren körde definitivt över rosenbuskar, en blev helt mosad. Tyvärr går dräneringsröret och elkabeln också genom rosenrabatten, så ännu en planta är illa tilltygad.
Men under sommaren har det trots allt dykt upp skott lite överallt med överaskande blommor. Champagnefärgade, gula, röda, cerisa, mycket små skära, en gulrosa. Skulle vilja se om de kan ta sig och komma igen. Om det enda som återstår är små rotskott tror jag inte att det går, men Schenkmanis(Trädgårdsdax) menar om man har ursprungsstammen kvar (i en bok jag har om trädgårdsrenovering) att såna gamla rosor kan bara ta sig om man gräver upp dem och ersätter all jord och gräver ned igen.
Jag blir utmattad bara av tanken. Rosenrabatten sträcker ut sig lite organiskt och övergår i oregelbundna stånd av Ackleja och Brandliljor- jag vet varken var den börjar eller slutar? Vet inte ens om jag bara har rotskott kvar?
Skulle bli glad om någon roskunnig kunde säga vad jag har för rosor och om de går att rädda?
.......med annat är att tio kubikmeter jord måste grävas bort och ersättas av ny, alltså.
Jag tror att det är den sorts lerjord som rosor gillar, men den är säkert "trött" som jag har lärt mig att det heter.
Vid min nytätade och renoverade stensockel växte det rosor hela vägen på södersidan en halvsladdrig ljusrosa sort med ljusgröna lite "ludna" blad. Den har byggaren kapat med "fotknölarna" hela vägen- jag sa åt honom att bara ta det nödvändigaste för att de skulle komma fram till sockeln för att jobba.
Typiskt och tråkigt. Undrar om de kommer tillbaka, det är riktigt ynklig stubb som är kvar- inte särskilt kraftiga stammar?                                       
2 kommentarer:

  1. Den näst sista är en Peace ros och så vågar jackor påstå att de inte är några gammaldags rosor du har. Mer vet jag inte tyvärr.

    SvaraRadera
  2. ...och så måste jag passa på att säga att jag följer din blogg och tycker jättemycket om den men jag har svårt att kommentera! Av ngn anledning måste jag logga in med mitt Googlekonto och det funkar bara när jag går in på din blogg i mobilen... Det är bara därför du inte får så många kommentarer ifrån mig : )

    SvaraRadera