måndag 7 november 2011

En gammal trädgård


Jag har aldrig haft en trädgård- jag är ganska dålig på att ta hand om krukväxter och kan nästan ingenting om trädgårdsskötsel. Men sedan några år tillbaka har jag verkligen längtat efter att ha egen jord att gräva och odla i, som jag vill. En koloniträdgård har aldrig intresserat mig i sig, men att ha ett hus med trädgård -trädgården som rum, i förlängningen av de inre rum, som finns i ett hus, är det jag fantiserat om.

Före

De första gångerna jag var på Kristineberg var det riktigt fint med allt som hade börjat grönska och komma upp och som sen snabbt slog ut under de första veckorna i juni. Lupiner, Kaprifol, Gullvivor, Liljekonvaljer, Påskliljor, Aklejor och på slänten ner mot åkern backnejlika. Snart efter kom prästkragar och hundlokor på ängen nedanför. Pioner, Brandliljor och såsmåningom rosor, överallt rester av gamla rosbuskar och så klätterrosorna vid väggen, som överraskade mig med mängder stora och tunga mörkrosa blommor. Klätterrosorna räknade jag ut vid första besöket som döda, kapade några döda grenar i maj och inte mycket fanns kvar. Vilken växtkraft! Har förstått att dessa gamla rosenbuskar har en förmåga att skapa rotsystem som kan hitta vatten och näring långt borta.
Det som också växte med rasande fart under sommaren var ogräs i form av gräs och klöver snart var allting liksom överväxt med grön materia. Varje kvadratdecimeter man kan rensa från gräs och klöver är en triumf- det är otroligt tidsödande särskilt om man vill försöka rädda diverse andra blommor som är inblandade.

Närmast huset finns välordnade rabatter på söder och östersidan. En grästäckt platå precis bredvid huset i sydostläge är inramad med syrenbuskar på båda sidor- syrenhäcken löper vidare förbi hela huset. Det finns syrener bakom huset också som inramar en parkeringsyta uppe i övre kanten på tomten.
Delar av syrenhäckarna verkar vara unga bara några år- knappt manshöga, men huvuddelen av syrenerna är väldigt gamla, mossiga och halvdöda som många andra träd på tomten.

Under hela sommaren har jag pratat växter och trädgård med alla jag vet som kan, grannar, främlingar och personalen på plantskolor. Har även lånat några trädgårdsböcker på biblioteket.
Jag har med hjälp av denna nya kunskap insett att det jag bör börja med är att vattna och tillföra näring. Detta har jag lyckats ganska bra med, både vatten och hönsgödsel och jordförbättring m kobajsjord.
Vattnet var ett problem i början -för allt fick hämtas i dunkar.

Större delen av tomten vill jag betrakta som skogstomt som inte ska skötas nästan alls när jag väl fått bort döda träd och glesat ur den halvkvävda plommondjungeln. En ca 200 kvm alldeles närmast huset är idag välordnat och tuktat i struktur och form, som en trädgård inramad av syrener- fint tänkt och behöver inte ändras i stort.
Den lägst belägna delen av tomten i öster och lite i sydväst är ängsmark med spridda äppelträd, här finns också några bärbuskar och rabarber. De väldigt misskötta svartvinbärsbuskarna och de röda krusbären gav en skörd som räckte till en stor burk marmelad som jag njutit av hela sommaren. Skulle inte ha något emot lite fler bär ändå. Min plan med denna del av tomten är att i vårvintern elda lite gräs och försöka kratta och jämna ut alla stora grästuvor.

Under hösten har jag beskurit äppelträden och nu sent i oktober vinbärs- och krusbärsbuskarna.
Äppelträden är jag lite missnöjd med -har fått en lektion av min vän arboristen, men det är inte lika lätt i praktiken fast jag köpte den dyraste japanska grensågen. Jag nådde inte riktigt överallt och vågade nog inte glesa ur så mycket som behövs. Vi får se hur de reagerar, kanske kan jag fortsätta beskära nästa år?
Två av äppelträden är i sämre skick en nästan död och helt ihålig, men den vill jag inte ta bort för det bor nån slags tita i den som säger "fjutt". Den åt jag frukost med hela sommaren.


Efter





Ett annat halvkomplicerat projekt jag hunnit med i trädgården i sommar är att flytta på en gammal Kaprifol- den hade nämligen halvt växt in i syllen på östra sidan och måste bort. Jag grävde upp den och den delade på sig lite av misstag- halva planterade jag i sydvästra hushörnet och halva gjorde jag en tillfällig jordbädd till i en presenning. De verkar leva och gro små blad fast det bara var några bruna slanor kvar när jag skurit ned den 3 m höga och ganska risiga busken, som för övrigt också växt in i fasadens övre dropplist vid det timrade gavelöverstycket.

Många trädgårdsprojekt återstår och behöver vänta till våren, men en hel del har jag hunnit i år förutom all röjning av döda träd och buskar så har jag hunnit plantera några fler blommor och en hel del lökar har jag petat ned, så håll tummarna för dem till våren för jag misstänker att hälften redan har ätits upp av vildsvinen som bökar runt överallt och letar ekollon.

1 kommentar:

  1. Åh, vilken härlig trädgård du verkar ha! Du skall se, när du blivit lite mer färdig med huset, att det blommar ut som en ny passion! /Sara

    SvaraRadera