lördag 7 april 2012

Nytt och gammalt

Nya fönster med återanvända beslag och glas

Snöstormen

De senaste tre veckornas dåliga väder är ödmjukande. Två gånger nu har jag varit nere på torpet i snöstorm- det har varit väldigt kallt -fattar inte att tulpanerna överlever- de som modigt tittade fram i början på mars? Idag är det påskafton, är hemma i stan med sonen. Men imorgon åker jag ned för ett lite längre arbetspass, har bokat rum på lokalt pensionat som heter något så töntigt som "pensionat Livsluft".
Jag ska skrapa färdigt fönstrena och grundmåla dem har jag tänkt. Ska ta ned lite tapeter också och försöka rensa bort all lös puts och lerklining på väggarna i stugan, förbereda för illagning.

I veckan som gick har elektrikern varit på torpet och dragit hälften av elen- den som ska ligga dolt under paneler och under golvet på loftet. Det finns ju smarta sätt att inte låta alla ledningar synas- Hidemark lite svepande råd att man ska dra elen synligt, kunde ju inte rimligtvis röra alla kablar, oavsett sort och utseende. Jag har ju också den unika fördelen att jag ska lägga in nytt golv på loftet och på så sätt kan dra elen där under det och sen ner genom taket till "stugan". Det minimerar ju synliga kuloledningar i stugan. 

Snickarna har verkligen gjort ett fint jobb på vinden och jag inser nu vad mycket jobb det varit med att stötta och avväxla den halvmultna taknocken. Den avväxling som fanns när jag flyttade in var en gigantisk hanbjälke som gjorde att man inte kunde gå upprätt ända fram till gavelfönstret, men nu är det ett fint helt loftsovrum. Linisoleringen är på plats och takpanelen påbörjad- det blir så fint -träytan glänser som siden mot den grova timringen. Häftig kontrast- det behövs lite färg som mattar ned ytan.
De vackra timmerföljarna på söderfasaden är synliga uppe på loftet också. 

Det enda som bekymrar mig är ångspärren. Det är nån ny hightech ångspärr som är som Gortex- när det är varmt släpper den igenom fukt och tvärtom. "Den andas". Jag trodde inte vi skulle använda nån "plast". men snickaren är bestämd. Jag orkar inte bråka för jag har redan bett dem spika om panelen en gång. Materialet påstås vara vanligt i ekohus säger han...?
 
Utfräst för elen

Panel i tak, på loftet

Linisoleringen
Nya stuprör
Jag tror de hittade Kristinas gamla dojjor när de rensade ut isoleringen mellan stugan och loftet. Kan tänka mig att det är en tidigt 1800-tals modell. Jag ville att de skulle slänga den gamla kutterspånsisoleringen, inte för att det är nödvändigt, men det har varit så mycket trägnagare i huset. Jag vill att man gör sig av med nåra som möjligtvis bor där. Förutom skorna har de hittat nåt gammalt ridspö och ett gammalt stenografiskrivhäfte från 1919, Hermods. Verkar ha tillhört en Elis Ekman, namnet har jag aldrig hört förut, men så finns det ju ett glapp i historien mellan Kristina och hennes man och Karl och Anna Eriksson som bodde i torpet på 30-talet.

torparkeologi

favorittapetfynd
Hägrar och hjortar

5 kommentarer:

  1. Ush det ska bli jätte fint !!!

    SvaraRadera
  2. Det ser kanonfint ut. Är lite mer nyfiken på att se bilder från avväxlingen av taknocken. Ska göra något liknande på vinden och är intresserad av materialval.

    SvaraRadera
  3. Hej Husdrömmaren-
    Känns som ett udda problem halvrutten nockstock- men iochförsig är den ju känslig och utsatt. Borde hända ofta.
    På båda sidorna om resterande nockstock har man dragit fast en 2tum 8 planka och sen lagt upp dessa på en klack i timmergaveln- det går att fräsa ur i gaveln också för upplag. Det andra upplaget är en 150x150 pelare i trä som då får landa vid öppningen till undervåningen. Lite ur vägen sådär. Allt detta syns ju inte längre då man har isolerat och panelat in taket och då blir ju avväxlingen osynlig.
    Men om du behöver mer förklaring kan jag säkert fixa en skiss. Vänl. hälsn Stina

    SvaraRadera
  4. Tack! Det låter som om ditt hus kanske är en aning kortare än mitt. Jag var ute efter om man använt sig av någon form av annan balk kanske. Jag har ett ganska långt hus (15 m)och de 8 hanbjälkarna är för låga för att man ska kunna gå upprätt. Jag har fått förslag på i huvudak något som man kallar för hea-balk som verkar vara någon form av metallbalk eftersom en limträbalk skulle behöva vara alltför hög (40 cm) för att orka hålla upp hela taket. Var mest nyfiken på om du hade gjort något likande. Kostnaden för att få det gjort drog dessutom i väg lite för vad jag tyckte att man fick (180 tkr) bara för installation av balken.

    SvaraRadera
  5. Oj kära nån 180 tusen. Men om du bär av nockbjälken-i limträ exempelvis- tar ner lasten på några väl valda punkter så behöver ju inte balken vara självbärande från gavel till gavel och kan bli mycket mindre....?Några pelare alltså.

    /Stina

    SvaraRadera