måndag 26 mars 2012

Under ytanGamla takteglet
Nytt taktegel


Masonittäckt dörr

Originaldörr

Spillbit från nya golvet

Under den trista, bruna, torra jorden väntar växterna, svårt 
att förstå att de verkligen finns där, redo för en ny säsong? Oroar mig för att det inte ska bli nåt denna sommar- pionerna, aklejorna, rosorna, för att inte tala om alla mina lökar? Har 
de överlevt? Rimligtvis har det mesta överlevt men några delar 
av rabatterna är skadade av grävningarna för el och dränering 
och de rabatter som ligger närmast huset -där har byggjobbarna klampat runt och suttit och jobbat med grunden och ventilations-luckorna. Oroväckande platt och hård jord. Men som sagt, det 
finns nog en hel del vackra växter kvar under den hemlighets-
fulla jordytan. En del tulpaner tittar redan upp en decimeter 
och stockrosor, omplanterad kaprifol och kärleksörten lever definitivt. 

Annat vackert jag hittat under ytan är färglager och tapeter 
-i stugan finns två lager gamla tapeter under 80-talstapeten som sitter där nu. De är båda milda pastelliga med blommor- 30-50-tal. Under masoniten i köket finns också små tapetrester på timret. Mörka -slutet på 1800-talet tapeter. 


Under den turkosa plastfärgen som fönstrena är målade med, finns tre lager färg. I botten en nästan nednött ganska mörk gröngrå- liksom som ett laserande grönt lager på grå grund, efter denna en gulvit ljus kulör -sekelskifte, sen en ganska mörk gråblå kulör.Inspirerad av sveriges bästa torpbloggare Lotten har jag också plockat bort masonit från min dörr till kammaren och under den döda ytan hittat en vacker handhyvlad plankdörr i en fantastisk gröngulgrå färg.
 Nu är allting genomgånget och lagat i huset, allt ruttet är borta, den sista biten rutten takås åkte ut i veckan- lagningen är inte direkt snygg, men kommer att byggas in när de sätter panelen i taket på vinden.  

När jag var på torpet i torsdags och klev in med elektrikern kände jag plötsligt att det var förändrat, hela luften, doften i huset var frisk. detta beror förstås mycket på att den nya terpentinmättade golvet nu är inlagt i stugan- fick gåshud av att titta på ett färdiglagt hörn under skyddsmasoniten.
 Det nya takteglet är på plats, det gamla ligger staplat på marken och täcker in stora delar av tomten, oroar mig för att de valt att lägga större delen på liljekonvaljbacken. Men det blev fint -pannorna ligger rakt som limmade -taket ser plötsligt inte så skevt ut. Men väldigt orange!


5 kommentarer:

 1. Stina! Om du är intresserad av att trycka upp eller få reda på mer om de gamla tapeterna ska du kontakta min kompis Mats Qwarfordt på Långholmens tapettryckeri. Han kan allt, bara ta med ett par prover och visa...
  Va fint det blir! Ska bli så kul att komma och kolla! kram

  SvaraRadera
 2. Tack för alla fina bilder. Vilken fantastisk dörr du hade där under masoniten. Underbart att den har fått komma fram och till sin rätt. Förstår att du fick gåshud av golvet. Spillbiten gav mig andnöd. Så vacker. Hoppas att vi får se hela golvet så småningom.

  SvaraRadera
 3. Loll- Har en helt fantastisk tapet med svanar och näckrosor runt fönstrena mellan väggpelarna. Den är alldeles för trasig nu, men önskar att jag kunde ersätta den med något lika fint- ska kolla in Långholmens tryckeri- har tänkt på det länge, det startades av en kvinna från min hemby Råneå.

  SvaraRadera
 4. Oj, du går ju framåt med stormsteg! Snart är det jag som får komma till dig för inspiration : ). Dina dörrar var ju grymt fina och även den gamla färgen på fönstren. Hur tänker du måla dem sen? Det låter så hoppfullt och skönt att känslan har ändrats i ditt torp, från trasigt och nedgånget till friskt och vackert. Inspirerande!

  SvaraRadera
 5. Hektisk vecka -ville bara säga -Tack Lena SW för ditt fina inlägg!

  SvaraRadera