tisdag 6 mars 2012

Vårvinter med betoning på VÅR!

Miniatyrkrokus


Och så gick ytterligare en kall och mörk månad i stan utan torpbesök, men det pågår planer och förberedelser i det tysta.

Snickare, elektriker, grävare, finsnickare, fönsterrenoverare- jag ritar, ringer, skriver beställningar och mail i massor.
I nästa vecka sätter "bygget" igång- i slutet på denna vecka installeras byggelen och igår plockade jag och fönsterrenoveraren (Jon)Åhlund i Vagnhärad ut de gamla 1700-tals bågarna för att demonteras och byggas upp på nytt, som kopior.
Takpannorna ska bytas, golvet i stugan ska läggas in, vindsgolv ska demonteras och läggas in nytt, vinden isoleras och brädfodras och köket ska få väggpanel. Detta sköter min snickare.
För egen del ska lerklining lagas i, innertak och snickerier skrapas och målas om, tapeter tas ned och stugan ska målas invändigt. Sen förstås inflyttning med möbler och kylskåp osv. efter att elen är dragen.

Så ser det ut, lite i korthet. Jag vet ungefär vad jag borde göra, men jag har dåligt med tid och kan inte bo över på torpet under renoveringen i mars och april. Helgerna menar jag då- eftersom jag under veckorna försöker rita ett annat hus i Bromma. (Ett hypermodernt flerbostadshus.)
Funderar lite på om man kan bo på nån herrgård i närheten -"bed and breakfast" eller tom slottsweekend m badtunnor och gourmetmiddagar? Då kan jag sova över i närheten och få två hela arbetsdagar på helgen i torpet. Hmm, vi får se? Jag har ju ett slags liv med vänner och familj också.
Hur det nu blir med det, så är jag fullt förberedd för att göra så mycket jag orkar- tom bilen har bivit specialutrustad med dragkrok- så nu kan jag åka till tippen hur mycket jag vill med hyrda släp.
Min bilmekaniker Shekar -mycket skicklig yrkesperson- är olycklig över hur illa jag behandlar min bil- den var full med bitar av ruttet timmer som jag kört i omgångar till tippen i höstas. Han bara skakar bekymrat på huvudet.

Det lever i jorden på Torpet, upp kommer röda svällande feta bladknoppar. Misstänker tulpanerna jag satt i höstas. Det är början på mars, märkligt, soligt, varma högtrycksdagar. I söndagsmorse -efter den strålande varma lördagen kom minusgraderna i gryningen och förvandlade landskapet till en vit rimfrostvärld- i detta vita satt koltrasten någonstans och sjöng.Tulpaner?

Dörrar som ska renoveras

Fönster borttagna

9 kommentarer:

 1. Jag är intresserad av hur du tänker med vinden. Kan du skriva lite mer om det? Verkar snickaren bra och har du fått rimliga prisuppgifter? Har du bett om fast kostnadsförslag (kan man det)? Vi skall också göra vinden snart.

  SvaraRadera
 2. Hej Sara!
  Det som är lite speciellt med min lilla enkelstuga är att den har en ganska hög vindsvåning(kallvind)- anas kanske på fasadbilden på ytterdörren.
  Jag hade kunna tänka mig att ha det som det är idag en kall oisolerad vind, MEN om man ska använda det till sovdel ville jag brädfodra det ganska grova trätaket och då är det ju logiskt att lägga in en isolering särskilt om man kanske skulle vilja använda sovloftet på den kallare årstiden. Nu har jag också tagit upp ett hål i bjälklaget mellan farstun och sovloftet så då blir ju "kallvinden" en del av den uppvärmda delen. Iochmed att jag ska lägga nytt golv på vinden som är ojämt (lagt med bakar omlott liksom.) så kommer jag att ta ut den gamla värmeisoleringen samt ett lager trä, mellan stuga och vind. Vilket ger mig lite bättre utrymme också- på höjden.Som isolering ska jag använda linisoleringsskivor- ekofiber-lösull är för dyrt på ett sånt här litet hus med så små mängder.
  Snickaren har hittills varit bra och pålitlig med allt utom tider. Nu skriver jag en liten beställning för kommande jobb men han jobbar på löpande- bara att hålla tummarna. Fast pris är inte rimligt i ombyggnad- blir lätt överpriser.En byggnadsvårdsnickare med "hög profil" kan ju bli rätt dyr också./Stina

  SvaraRadera
 3. Har du en "vanlig" snickare, eller en mer "byggnadsvårdintresserad" gubbe? Och vad gör snickaren respektive finsnickaren? /Sara

  SvaraRadera
 4. Jag har en "Vanlig snickare" liten lantisfirma som har gjort byggnadsvårdsjobb också- kilsågade golv, gamla tak och diverse timmerrestaureringar. "Finsnickaren" är en möbelsnickarlärling som jag bett om att göra en lofttrappa.Får se om det blir av- liiite dyr var han.
  Jo, det viktiga jag skulle säga var att du får kolla i ditt torp att du har plats för isolering och brädfodring med luftning- det bygger ned lite på höjden. Minst 170mm. /Stina

  SvaraRadera
 5. En knasig fråga kanske men det är inte så att du bjuder på fönsterbeslag på Tradera just nu? : )

  SvaraRadera
 6. Nej, nej, nej Lotten skulle aldrig tafsa på dina fönsterbeslag ;) Hoppas de blir det- dina.
  /Stina

  SvaraRadera
 7. Ha ha... bra det Stina! Men då är det någon annan Stina som håller på och bjuder över mig hela tiden... Jag tänkte att TÄNK om det är du, då vore det ju himla dumt om vi höll på och trissade upp priset, så jag var tvungen att fråga : ). Ganska smart att köpa dem på Tradera annars, blir nog bra mycket billigare än att köpa från Eskilstuna eller Gysinge.

  SvaraRadera
 8. Ha! Nu kan jag äntligen kommentera på din blogg : D

  SvaraRadera
 9. Vad bra! Sanningen är att skulle behöva några nya beslag till mina nya fönster, har inte tänkt så långt som Tradera :) ännu.

  SvaraRadera