fredag 18 november 2011

Bygget

höstutsikt

Nu är det november och sedan slutet av augusti har torpet varit tömt på möbler och lämnats med fri tillgång för byggarna. De har pysslat på nu i tre månader, utspridda dagar när vädret inte tillåter utomhusarbete på deras andra projekt.
Först av allt rev de golvet. Det var mycket intressant att se vad som fanns under det vackra kilsågade plankgolvet. Jag hade sen jag köpte huset varit rätt övertygad om att huset hade ett enkelt mullbänksgolv där golvbjälkarna ligger direkt i jorden och bildar en tät grund där värmen vandrar ut och in ur huset med den tröga jorden som buffert. Men så var inte fallet -det var en enkel -äldre torpargrund där stora mängder trä i olika riktningar bildade golv och undergolv och bärning. Tre kraftiga 30x30cm primärbalkar låg underst, längs husets riktning, på dessa låg upplagt blindbotten och golvbjälkar av stora dimensioner. Bjälklagsfyllningen var makadam och kutterspån, med en ansenlig mängd musbon kan jag gissa. Sen överst själva golvet i husets riktning. Större delen av golvet maskstunget och hälften ruttet, betydligt mer ruttet under än den, synliga, målade översidan.

utgrävt
I huset norra fasad skar snickarna också bort den nedersta fransiga fasadpanelen i höjd med första timmerskiftet. Nu kunde man se inifrån och utifrån att bottentimret på norra sidan och en liten bit på östra sidan var murken från två sidor med endast mindre del av kärnan som oangripet trä. Här lagade man i med friskt trä- utifrån och inifrån -primärt för att få full bärighet i konstruktionen men också för att kunna spika ny offerbräda och inifrån laga i väggens ytskikt med puts/lerbruk. Jag har insett att det är inte realistiskt för mig ekonomiskt eller tidsmässigt att lyfta hela huset och ersätta den understa stocken i sin helhet med nytt timmer.
I och med att det gamla golvet varit torpargrund kändes det naturligt att fortsätta med likadan lösning för det nya golvet. Detta innebar bl.a att det är viktigt att se till att grunden blir ordentligt ventilerad på sommaren.
Så när man började laga i alla springor i grundmuren såg man också till att hitta öppningar där man kunde montera ventilluckor. Jag hittade några enkla fina i gjutjärn, efter äldre modell, som hoppeligen inte släpper igenom möss, men enkelt kan öppnas eller stängas efter behov.


grundmur före lagning
grundmur efter tätning

Behovet av ventilerad grund gjorde också att det blev lite angeläget att gräva upp runt den norra väggen och lägga ned dräneringsrör som leddes ut ner bredvid brunnspumpen. Passade också på att lägga ned slangar för eldragning som enkelt kan ansluta senare till elskåp på baksidan av huset.



panel före


panel efter -ny dränering grävd

Den här delen i processen var mer komplicerad än den låter med en "grävare"som dumpade mig som den värsta stockholmsdiva-hantverkaren. "Jag ringer dig, ring inte mig....." eller jag svarar inte på mail eller telefonsamtal....helt enkelt. Ibland fattar man att man inte är mycket värd som stockholmare. Det finns ingen känsla av lojalitet, förstås. Alla vet att hantverkare tar på sig för mycket jobb och sen blir alltid nån dumpad och jag är ändå inte av det bittra slaget, tror gott om alla och har sällan blivit besviken. Nu kunde snickaren och hans anställda hjälpa mig med grävbiten och det var ju tur.
Vilken lättnad, att få huset i ett torrt läge- inga blöta "fötter" länge och all jord avlägsnad från muren åtminstone 20 cm från panelens underkant- precis som Hidemark säger.
Golvet i köket plockades också ur/revs delvis för att
det lutade och delvis för att man var tvungen att komma åt multna delar i syllen både i norr och söder- vattenskador inifrån och utifrån. Detta bjälklag rensades ut- här fanns ingen blindbotten, det var inte byggt som torpargrund utan bara jord och skräp mellan golvbjälkarna som låg uppallade på stenar. Här fyllde man med lecakulor och la in ett nytt golv som bestod av de friska planken från storstugans urtagna golv, som på detta sätt kunde komma till nytta.

under golvet i köket

riven masonit vid vattenskada
I köket har jag också rivit masoniten från väggarna och undertaket som var alldeles bubbligt av den gamla vattenskadan och bågnade av ruttet trä. Det var både läskigt och skönt att äntligen få bort den och titta på eländet- här är nu allt multet trä borttaget och illagat där det behövs- men sen ska denna vägg täckas av panel och dölja den fula lagningen. I taket blir ett hål upp till vinden/sovloftet här ska trappstegen stå och jag tror jag vill behålla öppningen? Tänk om man i framtiden skulle sätta ett nytt fönster i denna gavel mot väster- jäklar vad fint att få in lite kvällsol där uppe som kan anas nere i farstun. Idag sitter en modern trappstege inskjuten i taklucka i taket mellan kök/farstu och vind- denna vill jag ersätta med en permanent trappstege som kan snickras av de gamla golvplanken.

I dagsläget är det enda som fattas av det som hade planerats för hösten själva bjälklagsfyllningen av kutterspån och osläckt kalk(bra mot gnagare och mögel) och det kilsågade vackra grangolvet. Även här väntar snickaren på kylan då han inte ska kunna jobba ute längre(med sina andra projekt). Får se om han hinner lägga in stenen vid öppna spisen också, han hade nån gammal kalksten från ett missionshus tror jag- ska bli spännande att se- roligt att återanvända lokalt använd sten. Det som låg framför öppna spisen när jag köpte torpet var spikad galvad plåt- såg inte så snyggt ut.
Men taket är åtgärdat, liten läcka vid skorstenenens plåt, några spruckna takpannor och några pannor som åkt snett.
Jag hade tänkt att snickaren skulle hinna några fler saker i år men pga av ROT-avdragets begränsningar och lite tidsbrist får han göra resten nästa år när vintern har släppts sitt grepp och det går att köra fram till huset igen.

november -11

Det ser fördjävligt ut i torpet just nu -allt är täckt av det det där brunaktiga dammet som blir när man sågar i multet trä- väggarna är alla trasiga i nederkant och renoveringen är i sin fulaste fas, men det går framåt och det är inte omöjligt att se det fina färdiga resultatet.

4 kommentarer:

  1. Spännande! Säkert en bra idé att behålla öpningen

    SvaraRadera
  2. kära Etienne-vad vänligt med en kommentar ;) Ska lägga upp en bild med öppningen- det blev bra. /Stina

    SvaraRadera
  3. Herregud vad mycket som har hänt i höst! Spännande! Kämpa på!

    SvaraRadera