måndag 21 maj 2012

I NangijalaFånig jämförelse, men jag har verkligen en stark och återkommande bild av Nangijala från filmen om Bröderna Lejonhjärta- platsen med de blommande fruktträden med det lilla, mycket enkla och gamla huset är en paradisbild som åtminstone för mig är en av de starkaste jag upplevt i film och litteratur.  
Den byggnaden har mer gemensamt med min enkla enkelstuga än det borgerliga Madickenhuset som är en jätteviktig och åtrådd referens för många som intresserar sig för gamla hus och gammal stil i inredning- högreståndsbondromantik från sekelskiftet 18-1900. För mycket spets!

Nu har helgerna fortsatt att komma med mer förlängd och välbehövlig ledighet och jag har varit i små stunder i Nangijala. Plommondjungeln blommar, Päronträdet blommar och nu kommer Äppelträden. I trädgårdarna runt mig och inne i Nyköping ännu mer häpnadsväckande tät blomning i alla färger mellan vitt och rött. Mina träd inte så tätt men vackert mot mörka skogens fond.

Jag har tapetserat och grävt ut en rabatt där dränering och elledning grävts ned rakt genom den gamla rabatten. Har till och med lagt lite stenar(mina otidsenliga skifferplattor)på prov runt vattenpumpen. Ett försök i två nivåer- den ligger i en svag sluttning. Har planterat vallmo två sorter och fingerborgsblomma två sorter- mer blommor!

Jag tapetserade med Lumppapper - en snabbt beslut när jag såg att en rulle äkta lumppapper gjort på återvunnet tyg och papper kostade 84 kr på Byggmax för 15 m. Jag har rivit varje ruta själv 50x60cm. 
Hittade måttet på stadsmuseets sida tror jag. Det var enkelt och roligt att tapetsera.Lumptapet- vackert grå

Rabatt och stenläggning
Kristihimmelsfärdshelgen hade jag besök av många fina vänner och sonen A. Jag fick bygghjälp, bärhjälp, fint sällskap, god ost, vin och världens största marshmallows. Några av de bästa dygnen på torpen någonsin. Tack vännerna!
Fick tid att promenera runt i omgivningarna- vackrast nu tror jag. Fick också tid att bara sitta framför elden och sov gott med iskall näsa utanför duntäcket.


Vin +brasa efter kall dag

Varmare nu, Capelsons

Nu kommer äppelblommen

Lilja- vilken?

Trift? och Smultronblom

Päronblom

Trappa i bruk- bastukänsla....hmm, måste måla snart.

Iris

7 kommentarer:

 1. Vilken underbar försommarhelg.
  "Liljan" är en poetnarciss (Narcissus poeticus) också den underbar.

  /Annika

  SvaraRadera
 2. Oui - Stolt är jag /vi att vara nu en del av din fina blogg. Vi ser super seriösa ut aha!

  SvaraRadera
 3. Poetnarciss- det är ju alldeles fantastiskt! Var kom den ifrån- fanns inte där ifjol och jag har inte planterat den...?

  SvaraRadera
 4. Poetnarciss- även kallad pingstlija tror jag ; )
  Har ploppat upp ett gäng såna hos mig med som jag inte har några minnen av att ha planterat... De kanske visar sig när de får sällskap?
  Nangijala är min drömvärld, jag förstår dig så väl. Jag har tänkt på Nangijala i två dar nu när jag varit på mitt torp! Efter det kommer nog Villa Villerkulla som mitt stilideal ; )
  Du ser ut att ha det riktigt härligt på ditt torp, kul!

  SvaraRadera
 5. Ja asså vad fånigt- är det alltså en pingstlilja? Men jag tyckte inte att min narciss såg ut som en pingstlilja- trodde de var vita med en gul klocka inuti som en påsklilja men vit och gul- denna har ju en mycket minimal "klocka"- ser på Wikipdia att Narcissus poeticus finns i två varianter- kan det vara därför jag inte kände igen den?

  SvaraRadera
 6. Jag tycker det ser ut att kunna vara en "Recurvus". Känns igen på de lätt bakåtböjda kronbladen och så ska den lukta gott också. I så fall är det en mycket gammal och ursprunglig sort.

  Inte alls fånigt - jag är avis : )
  /Annika

  SvaraRadera
 7. Ja, det är faktiskt en Recurvus- kollade upp den- kallas visst också poetpingstlilja. Nu har det också kommit en starkt doftande fylld narciss i rabatten(Liten mindre i storlek). Också gammal sort uppenbarligen. Fantastiskt doft.

  SvaraRadera