tisdag 5 juni 2012

Novo Tangent


På något sätt ser jag den gamla Novo Tangent från Norrahammars bruk som en ganska charmig gammal "apparat" nu när jag är elektrifierad på torpet. Förut var den mest en påminnelse om hur hopplöst gammalt och ofunktionellt allt var. Det låter kanske konstigt, men tanken på det gamla och "fattiga" som varit lämnar en blandad känsla i mig- min mormor hade det t.ex lite för fattigt hemma för att någonsin vilja tala om hur det var förr. Jag har själv inga svårigheter att föreställa mig smuts, ohyra, kyla och hunger. Jag har en stark drivkraft att modernisera och göra livet på mitt torp relativt bekvämt utan att för den del förstöra något av det gamla och vackra. Sen är väl allting relativt -vissa kan inte tänka sig ett semesterliv utan en daglig het lång dusch i ett kaklat uppvärmt utrymme, där kommer jag aldrig att hamna.
Men iallafall klipparen.....Den är en av de få inventarier som fanns kvar i huset när vi flyttade in. Vanligtvis säljs såna här gamla halvt övergivna torp ofta med möbler och gamla verktyg och grejer, men i mitt torp fanns bara denna samt en vävstol från 1700-talet som varit omöjlig att både ge bort eller sälja. Men gräsklipparen funkar bra och låter så fantastiskt skönt när den klipper. Tänker att man borde slipa den, men den verkar vass och klipper rätt bra. Jag ska vårda den och använda den. 

Jo för att tala lite mer om det moderna bekväma livet, det som är nytt på torpet denna vecka är elinstallationen- mycket enkelt men jag känner mig högteknologisk- tre lysknappar och en 7-8 stickkontakter! En stallykta utomhus, ovan dörren, fantastiskt skönt- har stört mig enormt på att man inte kan gå utanför dörren och borta tänderna utan att det är beckmörkt utanför. 

Det är början av juni nu och trädgården är redan vildvuxen- all tillförd gödsel gör att det plötsligt lite överallt står kvickrot i små tuvor 60 cm högt. Många av de befintliga växterna; inte bara ogräset, har växt mycket och piggnat till ordentligt. Har bl.a en vacker kärleksört och Irisar och Alunrot och Brandliljor som kommit igen fler och mer än förra året. Har också hittat en enorm Vallmo som knoppar flera jättestora knoppar lite längre bort vid plommondjungeln där man ser rester av nån slags terrasserade rabatter. En pion finns också där som jag inte sett förut. Flera av mina pioner har inga knoppar dock- men en av dem knoppar rikligt precis som förra året. Jag har planerat en ny pion också en lactiflora -doftpion gräddvitrosa. 
Har också planerat Löjtnantshjärta, Riddarsporre och en ny sort av Akleja. Löjtnantshjärtat till minne av min mormor som hade såna.
Stallykta

Tak och väggbelysning i kök- porslinshållare.

Borde kostat på en dyr kopplingsdosa-ganska ful

Grönrosa- skitsnygg tulpan

Vad tusan är detta- 50cm i diam. mycket håriga blad?


4 kommentarer:

 1. Kan det vara bergklint eller nån sorts fibbla?
  /Annika

  SvaraRadera
 2. Har kollat upp båda men nej- det är nåt helt annat- mycket stora ludna blad och nåt är på gång i mitten-när den blommar kanske jag får en värdefull ledtråd? :)

  SvaraRadera
 3. Vad blev det av bladrosetten?
  Ny gissning är kungsljus.

  /Annika

  SvaraRadera
 4. -Ja du Annika, det vete tusan- den blev så stor och lusig och eländig -jag tog bort den innan jag fick veta. Kungsljus känner jag igen....nån sa det.....

  SvaraRadera