torsdag 4 oktober 2012

Höst, skörd, regn

Daglilja dök plötsligt upp bland rosor-ja jag har satt dem, men glömt.

Jag tog större delen av augusti ledigt från torpet. Oro, lite magkatarr- tankarna på alla måsten och borden blev lite för stora. Det behövdes tid för att mentalt justera föreställningen om vad jag hinner, med verkligheten ,vad jag verkligen hinner. Har knappt orkat tänka på det under året som gått, men sommaren har gett mig konkreta svar. Hinner så mycket mindre än vad jag tror. 
Började jobba, landade i lägenheten i stan som stått ostädad länge. Städade. Har köpt badkar, badat.

Jag borde, borde, borde verkligen hantera alla min skräphögar med spillvirke, men jag vill hellre plocka plommon, svamp och äpplen. Jag borde verkligen ha färdigstrykt och målat och renoverat fler fönster -jag borde fixat med renovering av ytterdörren- den sitter löst numera. 
Äppelträden behöver beskäras. Ganska många Transparent blanche på ett håll(tidiga) några hårda grårosa vinteräpplen på annat håll, men båda skruttiga, fläckiga och maskiga. 

Jag har dock såsmåningom i september hunnit med att ordna lite med ved- huggit ned ett par björkar, jag har målat min nya vedbod. Jag har börjat lära känna min skog- det är en gammal granskog med katedralskänsla- trattkantareller överallt- massor av annan svamp, fridfull skogstystnad. 

Jag planerar några snickarbesök- muraren också, för öppna spisen som jag aldrig hann med i somras. Lilla tillbyggnaden är ganska rutten i taket- bort med allt taktegel, ta bort de trasigaste- byta bärläkt och även ruttnaste delarna av faltaket- oroande. Jag vet att det är stora hål därunder. Det regnar mycket, det regnar tre dagar, uppehåll en. Gräsmattan frodas, växer fortare och fortare. Klipper och krattar ihop klippet på rosorna. 

Väntar på snickaren, har tagit bort tegelpannorna på tillbyggnaden -snickaren dröjer -presenningen är dålig, det regnar in- möglar, är fuktigt i hela taket- suck. Ja, det kanske kan återupplivas -stå sig några år till. Ska riva bort all masonit på insidan -låta träet andas. 

På lördag åker jag ut och röjer sly- plommon och äppelsly överallt-hur mycket som helst. Ska åka till tippen med gammal trä ett varv, kanske två. Ska ha min nya islandströja -jag och Albin har fått varsin av stickmoster- Alafoss lopi håller oss varma i vinter. 

Tycker så mycket om hösten, börjar höja blicken, börjar röra mig framåt, utåt- vill möta världen nu, inte bara vänta och dra mig undan. Men mitt torp finns med mig, mer nu än nånsin.Karl Johan, Porcini, Cèpes

Blivit marmelad allihopa.sover gott häruppe

tröja 1

Loppisflaskor


Tröja 2

4 kommentarer:

 1. Heja Stina! Just wait! Nästa vår och sommar och nästa höst... du å torpet!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Snälla Stina, ta det lite lugnt. Det är ju plommonen och svampen och blommorna som är grejen. Fixa taket så att det inte regnar in för det verkar dumt, resten kan vänta tills lusten och orken infinner sig tycker jag. Förresten har du ju redan hunnit jättemycket så det borde vara dags för en paus för att bara vila och njuta av det du har jort så här långt.

  SvaraRadera
 3. Vet att du har rätt Lotten, men det är lite dubbelt gillar också arbetet- kanske sämre på att njuta. Men ska träna på det. :)

  SvaraRadera
 4. Hej Stina! Jag måste be att få fråga en pengaråga... Vad lät du göra på vinden och hur mycket fick du betala för det? Jag har haft en snickare på Torpet och gått igenom vad vi skulle vilja ha gjort på vinden, och fått en offert som var ganska magstark. Skulle väldigt gärna vilja veta vad du gjorde, och hur mycket du betalade - om du inte har något emot det..
  Min mail: sara.hellspong@comhem.se
  Om du vill.

  SvaraRadera