söndag 13 januari 2013

Nytt år med ny dörr

Ljus i stugan igen

Har besökt Kristineberg i helgen för första gången sen snön kom i början av december. Har försökt några gånger att åka- ville ju gärna lämna mat åt fåglarna till julen, men fick aldrig fram bilen ur snödrivorna tillräckligt bra. Så nu har de äntligen fått mycket mat- talbollar och jordnötter. 
Inne finns ingen mat att hämta på torpet kvar -mössen har tom gnagt bort tvålresterna på Svinto-stålullen som jag stoppat i springorna vid vedspisens fundament. Någon sa att det gnager de inte gärna igenom- men jo inte bara det -utan de älskar tvålen den är dränkt i. Annars inga musspår, skönt. 
Det känns så bra att lilla tillbyggnaden hann få ett nytt undertak och ny bärläkt innan vintern kom. Det var rätt ruttet och eländigt insåg jag i höstas när jag demonterade takteglet. Nu luktar det annorlunda därinne- jag skulle kunna börja jobba som en som spårar lukten av ruttet/multet trä- vet allt om den doften.


Se vad fint och jämt teglet ligger.
Fågelmaten

Något annat som är nytt är ytterdörren- inte ny men renoverad- vilken lättnad och vilket lyft. Den höll ju på att ramla av gångjärnen. Dörren är lite speciell- säkert ursprunglig men kanske också återanvänd från ett annat hus. Det som är ovanligt är att den sitter monterad utanpå dörrkarmen i ytterliv. Detta gör ju att den slits hårt av väder och vatten. Liknande dörrar på hus av denna ålder sitter ju oftast i innerliv och slår inåt. Men även nu så är den ju inte riktigt tät eller svårforcerad- behöver definitivt en ny innerdörr att komplettera med- vilket borde vara relativt enkelt att montera. Tog mått för att göra en ritning på detta.
Jag lagade lite lunch och gott espressokaffe, hämtade vatten i brunnen- fick knacka hål på istäcket i hinken först. Värmde vatten och diskade sedan -allting rykte våldsamt av vattenånga i det utkylda huset det var som att luncha i ett kylrum. Men jag gjorde upp en eld i öppna spisen och värmde mig nära den.
Jag kände en stor glädje i att återse torpet nu i helgen. Jag har varit lite trött under hösten inser jag nu -trött av all renovering. Trött på att rusa runt med en granskande blick- hjälp! Här....och här behöver städas, röjas, rengöras, målas, rensas, gräva, bära, dammas, skuras, tömmas, beskäras osv osv.  
Dagens loppisfynd-"Willow" Gustavsberg

Julklapp-mormors eldgaffel och skyffel

Dörrlösa vedskyddet- helt fritt från snö!

Eld, apelsin och kaffe

Svartvitt landskap

Hjortarna har ätit upp/av rönnen där jag hänger handduken(duschplatsen)

Frystorkade plommon

4 kommentarer:

 1. Nu fick jag riktig landetlängtan här i från sol och värme... en rejäl brasa och pulsa runt i snön - gärna med solglitter på...
  Men snart är det vår Stina - då jäklar! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar inte ha det så pjåkigt själv- kram på dig!

   Radera
 2. Hej Stina, så fint du har. Vad finns i delen till vänster, med de små fönstrena? /Sara

  SvaraRadera
 3. Tack Sara! -Ja, delen till vänster är i pricip förrådsutrymme idag. Det är enkla tunna plankväggar och golvet har breda springor i planken -man ser marken. Men tillbyggnaden är gammal-troligtvis samtida med huset och inte så vanlig för en enkelstuga. Jag är velig -vad jag ska göra med den -som det nu behöver jag ett litet förråd/grovkök/tvättrum. När jag blir rik ska jag göra en fin tillbyggnad med matrum och nåt slags badrum utan avlopp.
  /Stina

  SvaraRadera